Wednesday, May 25, 2011

Dealul si biserica Sf. Martin din Brasov- prima locatie a primariei orasului


Sf .Martin;Intersectia strazilor De Mijloc-Lunga,
Astazi vreau sa va prezint o locatie foarte draga mie, in Brasov, inca din copilarie, unde mergeam in fiecare sambata la ore de religie, (Kindergottesdienst) si la cantari duminica in cadrul slujbelor. Martinsberg, unde Preotul Krauss, care actualmente slujeste la renumita biserica evanghelica din Bistrita, (care a ars cu ceva timp in urma si care a fost restaurata, cu eforturile dansului),
mi-a fost un mentor stralucit, care m-a calauzit dupa preotul Knall, din Harman, in tainele Bilblice si crestinesti pana la confirmarea mea religioasa, in 1995, la Biserica Neagra.
Biserica Sfantul Martin este una dintre cele mai vechi monumente din Brasov. In 1395, regele Sigismund a comandat o slujba aici, pe una dintre usi este inscris anul 1522, iar pe clopotul bisericii, pe care il aud regulat cand ma aflu acasa, este inscriptionat: "Magister Andreas de brash, anno 1521".
 După unii istorici primii proprietari ai mănăstirii au fost calugarii franciscani, care au fost alungați pe măsura pătrunderii lutheranismului.
 În presupusa clădire a mănăstirii, în casa parohială de acum, a fost prima locație a primăriei orașului, locul unde în 1395 s-a semnat tratatul de alianță între Mircea cel Batran și Sigismund de Luxemburg. Apoi a deservit ca scoala generala. Astazi cladirea slujeste drept casa parohiala unde locuiesc tineri voluntari din Germania si unde se pregateste mancarea pentru batranii fara ajutor, numita " Essen auf Raedern", " Mancare pe roti", aceasta fiind o actiune prin care se transporta hrana, batranilor de etnie germana si nu numai, care nu se pot deplasa.
 Înfățișarea actuală a bisericii datează din 1792 când suprafața a fost dublată. Din acea vreme datează și decorațiunile interioare.
Biserca aparține de Biserca Evanghelică C.A. din Brașov (Honterusgemeinde), slujbă se ține odată pe lună, în prima dumninică, în limba română.
2 comments:

  1. Manuela Cristina RahaianMay 26, 2011 at 12:01 PM

    Ce lucruri interesante aflam de la tine, Came, nu stiam ca esti asa talentata la scris....felicitari! Mai asteptam articole.

    ReplyDelete
  2. Vai Came, ce film am vazut :))), trebuia sa ne uitam impreuna, ca sigur ne uitam asa ca noi :))) .Frumoasa si bestia reloaded, sau pt cine mai crede in miracole cu ingeri, sau iubiri imposibile, cu un Mickey Rourke ultradepasit si buhait si o Megan Fox out of his league, o siroposenie neverosimila, freakshow. Totusi merita doar s-o admiri pe Megan Fox, pt frumusetea ei. http://www.imdb.com/title/tt1396221/
    Manu

    ReplyDelete