Wednesday, May 11, 2011

Despre Eurovision, Düsseldorf si Stefan RaabAflandu-ne in febra Eurovisionului, ce va avea loc sambata, la Düsseldorf, Germania, as dori sa va exprim afectiunea mea legata in primul rand de Germania, de orasul meu de suflet, inca din copilarie, Düsseldorf si de organizatorul si mentorul spectacolului din acest an, Stefan Raab.
In primul rand as vrea sa va povestesc cate ceva despre Düsseldorf.
 Acest oras este unul dintre cele mai importante centre de afaceri, renumit si pentru targurile de moda si de comert. Este capitala statului german Nord-Rhein-Westphalia si centrul regiunii metropolitane Rhein-Ruhr. Din punct de vedere cultural, este cunoscut si pentru Academia de Arte Frumoase. Fiind un oras strabatut de fluviul Rin, orasul este o cetate a carnavalului Rinian. In 2009 a fost desemnat orasul cu cel mai inalt nivel de trai din Germania si al saselea din lume. Firme renumite care isi au sediul in Düsseldorf: Peek& Cloppenburg, L'oreal, Henkel, Metro, LTU, Esprit, Daimler, ZDF, WDR ( posturi tv nationale).Artisti renumiti asociati cu orasul sunt: Jan Wellem si Anna de Medici din Toscana, Clara si Robert Schumann, Felix Mendelssohn si nu in ultimul rand Heinrich Heine, al carui nume reprezinta si celebra Universitate din  Düsseldorf. Orasul gazduieste zeci de teatre, peste 30 de muzee, opera, filarmonica, arene de spectacol, printre care si cea in care se va desfasura Eurovisionul despre care va voi vorbi mai tarziu, parcuri, stadioane, renumitul turn de televiziune, palate, catedrale, arhitectura moderna laolata cu orasul vechi. De netrecut cu vederea este si celebrul aeroport, al treilea ca marime din Germania.
Va imaginati ce soc vizual si cultural am avut la varsta de 10 ani cand am plecat prima oara sa imi vizitez parintii spirituali care parasisera Romania comunista in 1989 si se stabilisera aici. Unde mai pui ca erau si sarbatori de iarna si orasul era ornat si decorat si sclipitor, de parca ajunsesem in tara minunilor (cel putin fata de Brasovul si Romania anilor post-revolutionari). Multe vacante de iarna am petrecut aici, dealungul copilariei mele, inclusiv si in perioada facultatii unde reveneam cu cea mai mare bucurie posibila. Farmecul orasului anilor '90, cu Rinul si cu pietonala sa luxoasa, Konigsalee, aleea regelui, unde cucoane cum vedeai doar in filme de Hollywood, isi tarau blanurile pe pavajul lucios, cu civilizatia si cu masinile coupe, cu manechinele si cu artistii sai, cu arhitectura sa majestuasa, clasica si moderna...m-au captivat iremediabil. Orice sfarsit de vacanta si calatoria cu destinatia Romania, ma ingrozea si ma intrista deopotriva.
Istoria, curentele literare, muzica si arta germana sunt atat de vechi si atat de bogate incat au servit ca sursa de inspiratie atator popoare, nu in ultimul rand marilor poeti si scriitori romani, care majoritatea au la baza cel putin scoala sau studii la Universitati Germane. Inclinatia mea spre literatura si spre cultura germana s-au dovedit din frageda pruncie, limba mea materna fiind cu desavarsire limba germana, ale carei efecte se pot observa probabil si in modul meu de exprimare sau de scriere.


Stefan Raab


Ceea ce a inseamna pentru mine Stefan Raab si TV TOTAL, deriva din preferinta mea de a urmari jurnalism german, nu din rasism sau din alte preconceptii, doar din cauza faptului ca vizionam emisiuni, filme, seriale, showuri etc. cum foarte multi dintre noi procedau in anii '90, pentru simplul fapt ca televiziunea romana nu avea multe de oferit, nimic comparabil, in orice caz.
Pe Stefan Raab, l-am descoperit candva in liceu, cand prezenta o emisiune la postul de muzica VIVA, imi placea atitudinea lui cu care lua totul in gluma, fiind si mult mai in varsta decat alti debutanti, apreciam improvizatia si lejeritatea cu care trata subiectele si tot ceea ce se intampla in jurul lui.
In 1999, Stefan Raab si-a creat propriul  show, numit TV TOTAL, care avea un format atat de profesional cum nici azi nu exista in Romania, prin care incerca an de an sa influenteze atat deciziile postului national ZDF asupra selectiilor la Eurovision cat si publicul si preconceptiile lor, asupra compozitorilor si magnatilor care detineau monopolul asupra showbiz-ului si mass- mediei germane. Incet dar sigur, dealungul anilor, Stefan Raab a incercat sa sparga barierele  sistemului de stat si cu ajutorul fanilor sai a reusit sa participe atat personal cat si prin intermediul altor cantareti consacrati sau necunoscuti, chiar selectati la emisiuni de casting, la mai multe preselectii Eurovision, cat si la finale internationale. Dupa mai mult de 10 ani, Stefan Raab a reusit sa castige trofeul Eurovisionului, in 2010, prin cantareata Lena Meyer Landrut, descoperita de el, in mai putin de 2 luni inainte de concurs, printr-un casting organizat in emisiunea proprie. Melodia castigatoarei a fost compusa  el,  impreuna cu echipa lui, demonstrand Germaniei si lumii ca se poate reusi cateodata si fara artistii renumiti si consacrati, de care tinerii nu aveau loc pe scena muzicala. Alte participari insemnate ale lui Stefan Raab la Eurovision au fost: 1998-prin artistul german Guildo Horn, in 2000 a participat chiar el in persoana, in 2004 prin Max Mutzke. S-a intamplat pentru prima oara in istoria Germaniei, ca televiziunea nationala  sa accepte o colaborare cu o televiziune privata, anume PRO7, televiziunea la care se difuezeaza de peste 10 ani emisiunea lui Stefan Raab. Anul acesta, Stefan Raab a dobandit libertatea totala de a organiza evenimentul, acesta alegand Düsseldorf-ul, drept oras gazda, datorita vecinatatii cu orasul sau natal Köln, oras din care se difuzeaza si emisiunea TV TOTAL.


 D-dorf, 2002

Eu in 2002,vedere asupra Rinului din turnul de televiziune.

1 comment: