Friday, July 8, 2011

Brasoveni de exceptie: Apollonia Hirscher

Sotie de negustor, de origine germana ( sasoaica), data nasterii necunoscuta, anul decesului 1547. Sotie a negustorului brasovean si a judelui (primarului) orasului, castelan al cetatii Branului, Lucas Hirscher, innobilat in cele din urma. Dupa moartea sotului ei, 1541, a preluat conducerea afacerilor ce se intindeau pana in Austria si Turcia, pe care le-a dus la bun sfarsit, fara sa tina seama de faptul ca negotul si politica erau la acea vreme treburi barbatesti. A intemeiat mai multe fundatii si a donat o mare parte din averea ei, poporului. Printre altele a donat, in 1545, " Casa Negustorilor", situata la coltul Pietii Sfatului si a strazii Hirscher. Acolo se aflau, standurile mestesugarilor si cantarul orasului. In pivnita se desfasura negotul de vinuri.
Conform povestirilor văduva Apollonia Hirscher, avea o fată, care în urma unei morţi aparente, a fost înmormântată cu tot felul de bijuterii pe ea. Peste noapte nişte hoţi o jefuiesc, şi pentru un inel vor să-i taie degetul fetei, care se trezeşte. În amintirea întoarcerii miraculoase a fetei, cu ajutorul arhitectului Schuller, a construit o casă cu arcade pe strada Michael Weiss. În amintirea acestei întâmplări, Apollonia Hirscher şi fiica sa sunt reprezentate într-o frescă pe frontonul clădirii de pe strada Michael Weiss 22. Aceasta casa a deservit ca banca nationala saseasca, care a donat bani, printre altele, pentru constructia hotelului Krone (Coroana). Fosta Casa Negustorilor astăzi găzduieşte galeriile Corona si a purtat numele de " Cerbul Carpatin", in vremea comunismului.
Familia Hirscher a avut un rol foarte important in viata brasovului secolului al XVI-lea, printre putinele dovezi ramanand Casa Negustorilor, cea mai mare, lunga constructie ( 60m) de la acea vreme si cronica orasului gasita in varful turnului Casei Sfatului.
De mentionat este ca Lucas Hirscher, judele/primarul orasului a sprijinit traducerea evangheliei ortodoxe la solicitarea Diaconului Coresi, contribuind la cheltuiala executarii acesteia, inlocuind astfel slavona din bisericile ortodoxe cu limba romana.
Casa Negustorilor astazi

Casa Negustorilor, astazi

Casa construita de catre A Hirscher cu fresca, chipul ei si a ficei sale

Fresca Apollonia Hirscher de pe Casa ce a servit drept Banca
Casa Negustorilor , 1920, inainte de renovarea saPortretul judelui
Braşovului

Lucas Hirscher (1482 - 1541)
 pictat în 1535 de Gregorius

Vedere, Strada Michael Weiss, casa cu fresca Apollonia Hirscher, Banca Nationala

Fosta Casa a Negustorilor sau "Podul Batausilor", inainte de renovarea sa, anii 1900

1 comment:

  1. Cate au facut sasi pentru Brasov si ce fac romanii pentru sasi ? nimic... case care se degradeaza. In ziar scria ca vor sa faca in aceasta casa un punct de informare turistic! Bravo atata merita Apollonia Hirscher..

    ReplyDelete