Tuesday, February 19, 2013

Domnsioara Pogany a lui Brancusi o fiinta extraterestra?Ce stia Brancusi despre reptilieni-extratrerestrii-ingerii cazuti-demoni-vampiri? Raspuns: Multe. Nu mai este niciun secret ca Brancusi a fost un mare mason iluminat, abia prin initiere reusind sa se faca cunoscut. Lucrarile sale nu exprima nimic altceva decat secretele masonilor, precum "Masa TACERII"- cu 12 scaune, Coloana INFINITULUI- cu 33 de piramide, Poarta SARUTULUI ( fuziunea ( demon-om) - Poarta stelara-stargate) si multe altele....Intrebare: La cine se roaga domnisoara Pogany?


Margit Pogany
Brâncuşi a cunoscut-o pe pictoriţa unguroaică Margit Pogany prin 1909 şi i-a cerut să-i pozeze pentru un bust. „Am pozat pentru el de mai multe ori, îşi amintea Margit Pogany. De fiecare dată, începea şi termina un nou bust (in lut). Fiecare era frumos, minunat de real. Eu îl rugam să-l păstreze ca variantă finală, dar el izbucnea mereu în râs şi arunca bustul înapoi, în lada cu lut din colţul atelierului – spre marea mea dezamăgire“. Margit Pogany a consemnat şi impresia pe care i-a produs-o contemplarea unui cap de marmură aflat în atelier: „Am realizat că eram chiar eu, deşi capul nu avea niciuna din trăsăturile mele. Era tot numai ochi. Însă, privind înspre Brâncuşi, am observat că mă privea pe furiş, în timp ce vorbea cu prietenii mei. I-a făcut o enormă plăcere să constate că am reuşit să mă recunosc“.
19 lucrări intitulate „Domnişoara Pogany” a realizat Brâncuşi, într-un interval de 20 de ani. În 1913 a expus-o în Statele Unite, unde a trezit un interes uriaş. Cât priveşte prototipul, Margit Pogany, după primul război mondial aceasta s-a stabilit în Australia. Până în 1937 cei doi au întreţinut o corespondenţă intensă.

Iata ce spune presa vis a vis de aceasta tema:

Extrateristrii, asa cum ii stim din filme, seamana cu "domnisoara Pogany", sculptura luiConstantin Brancusi. Cel putin asa sustine un avocat roman, convins ca statul ar putea face bani frumosi daca ar da in judecata studiourile de la Hollywood pentru drepturile de autor asupra "chipului de extraterestru". 
Avocatul Gheorghe Piperea a fost atat de impresionat dupa vizita sa in SUA, unde a ajuns la Muzeul de Arte Moderne si a vazut-o de aproape pe Pogany. 

"Chipul este modelul utilizat de aproape toate filmele SF americane cu si despre extraterestri. Extraterestri din filmele americane arata ca dra Pogany, astfel cum a portretizat-o romanul Brancusi! Ba chiar, intr-un film cu o calatorie pe Marte, avandu-l in rolul principal pe Gary Sinise (si intr-un rol secundar pe Tim Robbins), celebrul chip de pe Marte, care se dovedeste in film a fi o nava spatiala, este exact chipul drei Pogany!", scrie avocatul pe juridice.ro, intr-o postare intitulata "Al cui e chipul de extraterestru?".

Gheorghe Piperea ii da o idee lui Emil Boc, de exemplu, cum sa faca rost de bani la buget din drepturile de autor pe chipul de extraterestru. "Daca statul roman vrea sa faca bani multi de tot, sa dea in judecata studiourile de la Hollywood si pe toti cei care au reprodus acest chip fara drept pana acum", scrie Gheorghe Piperea, specializat in cauze economice.

Brancusi a creat-o pe "Domnisoara Pogany" in 1913, cand a si fost expusa in SUA. Chipul sculpturii este de fapt al muzei sale, pictorita maghiara Margit Pogany, pe care o cunoscuse in 1911 si cu care a avut o aventura cat timp a lucrat la sculptura. Brancusi a creat timp de doua decenii cinci versiuni ale "Domnisoarei Pogany", ghipsul initial din 1912, urmat de executii din marmura si bronz in anii 1913, 1919, 1931 si 1933. Doua dintre aceste sculputri se afla in SUA, la The Museum of Modern Art (MoMA) din New York si la Philadelphia Museum of Art din Philadelphia. Ziare.com

No comments:

Post a Comment