Monday, February 10, 2014

DIETA CALUGARILOR DE PE MUNTELE ATHOS

Hrana pentru trup si suflet este secretul!

Calugarii ortodocsi de pe muntele Athos se numara printre cele mai sanatoase comunitati de pe pamant si detin secretul longevitatii si al sanatatii fizice si mentale.
Un studiu complex si intins pe parcursul a 10 ani vine sa ne uimeasca si sa ne demonstreze ca simplitatea este secretul de baza al longevitatii si al sanatatii indelungata. Rezultatele acestui studiu? Sunt pur si simplu fascinante. Se pare ca una dintre cele mai sanatoase comunitati de pe pamant este cea a calugarilor de pe muntele Athos. Sanatatea mentala si fizica a calugarilor greci, riscul scazut al bolilor cardiovasculare, dar si longevitatea se datoreaza unui stil de viata echilibrat si unui stil alimentar modest si sanatos.
Sigur, veti spune, nu ne aflam nici pe muntele Athos si nici nu avem la dispozitie timpul, vointa, aerul sau alimentele pure cultivate pe muntele sfant. Vremurile sunt de asta natura incat este aproape imposibil sa urmam intocmai aceasta dieta si stil de viata indiferent de cat de sanatosi ne-am dori sa fim. Dorim insa ca acest articol sa ne inspire in alegerile pe care le facem zilnic in ceea ce priveste alimentatia si sa optam, pe cat posibil, catre alimentele care ne aduc cat mai aproape de natura si de Dumnezeu.
Din cei 1500 de calugari care locuiesc in 20 de manastiri antice si a caror stare de sanatate a fost studiata intre 1994 si 2007, niciunul dintre ei nu a dezvoltat cancer intestinal si numai 11 au fost afectati de cancer de prostata. Cercetarile sunt cu atat mai uimitoare cu cat aflam ca media de varsta a calugarilor a caror sanatate a fost investigata era de 40-104 ani. Studiile ne arata ca monahii nu au dezvoltat practic boli de inima, ca nu s-au confruntat cu stopuri cardiace si nici cu atacuri cerebrale. Uluitor este si faptul ca incidenta bolii Alzheimer in randul acestei comunitati a fost de 0, iar cancerul (plamani, intestine, vezica) a fost inregistrat in rate neobisnuit de scazute. Din 1500 de calugari, doar un procent mic au dezvoltat cancerul. Niciunul nu a dezvoltat cancer la plamani sau la intestine.
Desi sexul frecvent este necesar pentru a reduce riscul cancerului la prostata – una dintre cele mai frecvente si mai de temut boli care afecteaza barbatii adulti – in cazul calugarilor, rata cancerului la prostata a fost mai putin de un sfert din rata internationala. Va recomandam documentarul “Mt. Athos: A visit to the Holy Mountain” produs de Harry Radliffe and Michael Karzis, ce ne ofera o privire obiectiva asupra stilului de viata si alimentatie de pe muntele sfant.
Traditiile si obiceiurile stilului de viata din manastirile de pe muntele Athos, pe care insusi Printul de Wales le viziteaza cu regularitate, sunt neschimbate de 1000 de ani. Se pare ca monahii ortodocsi au gasit echilibrul perfect intre a fi vegan si a fi vegetarian, introducand in alimentatia lor grasimi si proteine de buna calitate. Acestia consuma mancare proaspata preparata din alimente proaspete si constand mai ales in legume, fructe, boabe de leguminoase si cereale in moderatie. Mediul in care traiesc acestia este lipsit de stres si de poluare, iar comunitatea este una bine sudata, in care calugarii se sprijina si se ajuta reciproc. Dieta traditionala din posturi abunda in vitamine, antioxidanti, nutrienti si acid folic, avand in acelasi timp un continut sarac in grasimi animale saturate.
“Calugarii de pe muntele Athos nu mananca carne”, spune parintele Epifanios Miloptaminos in cartea “Cooking on Mount Athos” (momentan disponibila doar in Grecia). “Cuvantul unt nu este nicaieri mentionat in carte si nu adaugam faina pentru a ingrosa sosurile. Pur si simplu lasam ingredientele sa fiarba pana scad.”
Deoarece carnea este exclusa cu desavarsire din dieta calugarilor (consumata in cantitati mari este asociata cu un risc crescut de cancer intestinal), in weekend si de sarbatori se consuma in schimb peste sau fructe de mare. Dulciurile sunt consumate doar ocazional si sunt preparate in casa, cu ingrediente naturale cultivate chiar de calugari. Produsele lactate sunt consumate ocazional, in cantitati modeste. “Majoritatea dulciurilor sunt facute din zahar si altele din miere. Ne facem propriile bucati de halva de susan pentru perioadele de post si ne cultivam propriile legume si fructe”, a comentat calugarul Epifanios intr-un articol publicat pe greece.greekreporter.com.
Oamenii de stiinta asociaza sanatatea de invidiat a calugarilor de pe muntele Athos cu obiceiurile lor nutritionale si viata lor de calitate. “Cheia este dieta care alterneaza intre zile cu si fara folosirea uleiului de masline, plus o multime de proteine din plante”, afirma Harris Aidonopoulo, urolog la Universitatea din Thessaloniki, in ziarul “Independent”. “Nu este doar ceea ce numim dieta mediteraneana, ci si faptul ca inca mananca in stilul vechi traditional, al celor doua mese pe zi, una dimineata si una seara. Mesele simple cu pauze normale sunt foarte importante”, a adaugat acesta.
Mesele dureaza in jur de 20 de minute, cate 10 minute fiecare. Nimeni nu vorbeste in timpul mesei si nimeni nu intrerupe masa. Singurul sunet care vine este de la un calugar care citeste texte sfinte. Ei nu au stilul nostru de viata si nu au nevoie de exercitii la sala fiindca sunt foarte activi. Nu stau pe canapea uitandu-se la televizor ore in sir. Din contra, se implica in diverse activitati de gradinarit, curatenie, gatit, cultivarea legumelor si de transportare de materiale de constructie din munti. Bineinteles, rugaciunea, reculegerea si conectarea cu Dumnezeu au si ele rolul lor de necontestat intr-o viata linistita, lipsita de stres.
Majoritatea alimentelor pe care le consuma sunt cultivate de ei insisi pe insula: legume verzi, verdeturi, rosii, dovlecel, praz, vinete, masline, linte, nuci, fructe (piersici, smochine, mere, rodii). Adesea consuma paine cu ceai la micul dejun, ocazional peste si un pahar de vin rosu provenind din productia proprie de struguri. Opteaza pentru plante si condimente pentru a inlocui sarea si ulei de masline pentru a inlocui untul. In zilele de luni, miercuri si vineri, se abtin de la consumul de vin, ulei de masline si lactate. In alimentatia monastica regasim si orezul si pastele.
“Calugarii au perfectionat dieta mediteraneana tipica care este bogata in fructe, legume, ulei de masline, paine, cereale, pastai si saraca in carne”, este de parere Maria Hassapidou, profesor de nutritie si dietetic in Thessaloniki, Grecia. “Pe muntele Athos, au facut un pas inainte in aceasta dieta interzicand carnea si doar ocazional consumand peste, ceea ce inseamna un continut scazut de grasimi saturate si unul bohat de acizi grasi omega 3, ambele contribuind la prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare”.
“Folosirea boabelor de leguminoase ca sursa de proteine este ceva de la care am putea invata cu totii. Avem tendinta de a ne baza mai mult pe carne, peste, oua si produse lactate pentru proteine. Boabele de leguminoase sunt diverse si furnizeaza multe fibre si fier”, spune Claire Williamson, nutritionist si om de stiinta la British Nutrition Foundation in publicatia globalphilosophy.blogspot.ro. Mazarea, fasolea boabe, lintea, soia, nautul reprezinta o sursa de proteine cu un continut scazut de grasimi.


Sursa: astrodeva.wordpress.com

No comments:

Post a Comment